Maincontent

Samhällskontraktet välkomnar sin första seniora rådgivare

Samhällskontraktet välkomnade nyligen sin första seniora rådgivare, den kanadensiska professorn Laura Lee. Lee besökte Västerås och Eskilstuna och under två intensiva dagar fokuserade på att utforska hur man på lokal nivå kan hantera komplexa samhällsutmaningar och driva systemförändringar genom att koppla samman forskning, utbildning och praktik.

Laura Lee betonade att "för att möjliggöra en förflyttning mot ett regenerativt samhälle behöver vi utmana rådande strukturer".

Under sin tid på plats deltog Lee i en serie givande samtal och möten. Hon diskuterade universitetets roll som samhällsutvecklare och Samhällskontraktets unika möjligheter att bryta ny mark för forskning och utbildning med rektor Martin Hellström.

Hon hade också ett samtal med Jonas Stier och Helena Jerregård om hur Samhällskontraktet fungerar som en progressiv arena vid MDU och dess koppling till MDU:s strategi.

Under sitt besök i Skultunas Drömfabrik, en av testbäddarna, diskuterade hon planer för att förbättra välbefinnandet och lärandet i Skultuna tillsammans med kommundelsdirektör Rasmus Persson.

Lee tog sig också tid att höras mer om Zetterbergs gymnasiets arbete med integration och livslångt lärande, där hon samtalade med rektor Marie Mulvad Fransson och processledare Linnea Rönnquist.

Hennes besök kulminerade i en omfattande föreläsning om att möjliggöra lokal systemförändring, vilket var särskilt inbjudande för nyckelpersoner från parterna och andra samarbetspartners.


Professor Laura Lee under hennes föreläsning på MDU.