Maincontent

Ny metod för att skapa en meningsfull vardag för äldre

Ett engagerat team av verksamhetsledare, undersköterskor och forskare har utvecklat en ny metod för att skapa en meningsfull vardag för äldre brukare.

Teamet, som består av medarbetare från Eskilstuna kommun och forskare från MDU, har just avslutat sin tredje och sista labbträff. Deras gemensamma mål är att bidra till att äldre personer förblir friska, glada och kan bo kvar i sina egna hem längre.

Genom att arbeta tillsammans har teamet utvecklat en förfinad version av en "levnadsberättelse", en metod som fångar viktiga ingredienser i personens liv. Denna teknik integrerar forskningsresultat och den evidensbaserade metoden "Five Ways to Wellbeing". De är nu redo att testa denna metod med sina brukare.

Utöver detta har de också utvecklat en strategi för att sprida denna metod till fler hemtjänstenheter, i syfte att positivt påverka äldres liv på en bredare skala.

En del av denna strategi handlar också om att uppmuntra och stärka samarbeten mellan hemtjänsten och civilsamhällets aktörer. På detta sätt kan äldre människor få en mer diversifierad och engagerande vardag, vilket kan förbättra deras allmänna välbefinnande.

Detta kan till exempel innebära att skapa samarbetsprogram med lokala konst- och musikorganisationer för att erbjuda kreativa aktiviteter, samarbeta med lokala idrottsföreningar för att erbjuda anpassade fysiska aktiviteter, eller utnyttja resurserna i lokalsamhället för att skapa mer interaktiva och meningsfulla upplevelser.

Genom att koppla samman civilsamhället med hemtjänsten, kan vi inte bara skapa mer meningsfulla upplevelser för våra äldre, men också bygga starkare, mer sammanhållna samhällen där alla kan bidra till varandras välbefinnande.

Labb Hälsofrämjande Team är en del av en större ansträngning att utveckla effektiva, forskningsbaserade metoder för att stödja hälsa och välbefinnande hos äldre. Genom att fokusera på vad som gör livet meningsfullt och glädjefyllt för äldre personer, hoppas teamet att deras arbete kommer att leda till hållbara och positiva förändringar i hemtjänsten.

Labb Hälsofrämjande Team är en del av en större ansträngning att utveckla effektiva, forskningsbaserade metoder för att stödja hälsa och välbefinnande hos äldre