Maincontent

Studentcoacher motiverar unga till högre studier

Inom ramarna för Samhällskontraktets fokusområde "alla barn och unga uppnår sin fulla potential" pågår en satsning som syftar till att stärka framtidstron hos barn och unga. Initiativet "Studentcoacher", har syftet att inspirera och motivera unga studera vidare och förverkliga sina drömmar.

På uppdrag av Västerås stad och Skultuna kommundelsförvaltning, har Johanna och Isabella, som är studentcoacher från Mälardalens universitet, guidat sju feriepraktikanter genom en designprocess baserad på design thinking på Drömfabriken. Drömfabriken är tänkt att bli en invånararena där skola, bibliotek, fritidsgård och föreningar arbetar tillsammans för att stärka barn och ungas möjligheter att uppnå sina drömmar och mål.

Ungdomarna har själva fått arbeta i en innovativ projektgrupp, undersöka villkoren för barn och unga, och på så sätt bidra till att formgiva en invånararena som bäst möter deras behov samtidigt som de utvecklar sina förmågor inför sitt framtida yrkesliv.

Studentcoacher-initiativet är av stor betydelse för att bryta trenden av växande segregation i lågutbildade stadsdelar. Genom att inspirera och uppmuntra unga i dessa områden att ta nästa steg mot högre studier, eller andra karriärvägar, kan vi stärka deras framtidstro och motivation. Dessutom bidrar konceptet till universitetets arbete med breddad rekrytering och bygger på feriepraktikanternas erfarenheter.

Tillsammans med studentcoacher som Johanna och Isabella ger vi alla barn och unga möjligheten att uppnå sin fulla potential.

Studentcoacher från Mälardalens universitet, guidar sju feriepraktikanter genom en designprocess baserad på design thinking på Drömfabriken.