Maincontent

Physical Literacy: Främja ett aktivt deltagande genom hela livet

Fysisk aktivitet har varit i centrum för samhällets hälsokampanjer under decennier, men trots alla ansträngningar har trenden för fysisk rörelse gått nedåt. Många ställer sig frågan varför? Svaret kan finnas i en ny inriktning, känt som "Physical Literacy".

Dr. Dean Kriellaars, en pionjär inom området Physical Literacy


En holistisk syn på rörelse

Dr. Dean Kriellaars, en pionjär inom området, har genom sin forskning lagt fokus på individens relation till fysisk rörelse. Han har b.la. varit med och arbetat fram "the physical literacy motor", vilken visar att det handlar om mer än t.ex. antal steg om dagen och antal minuter med låg, mellan och hög puls - det handlar om en djupare förståelse och koppling till rörelse. Nyligen besökte Dr. Kriellaars Mälardalens Universitet för att dela med sig av sin expertis och belysa vikten av Physical Literacy inom den svenska kontexten.

Ett brett samarbete för rörelse

Samhällskontraktet, Eskilstuna kommun, RFSISU, Region Sörmland och Mälardalens universitet (MDU) samarbetar nu för att utforska hur det fysiska och sociala rummet kan främja rörelseförståelse.

Det senaste året har Dr. Kriellaars stöttat Samhällskontraktet i arbetet med att bygga upp svensk forskning inom "Physical Literacy". Med MDU:s unika position att arbeta nära regioner, kommuner och civilsamhället, finns det en exceptionell möjlighet att utveckla en djupare förståelse för ämnet inom en svensk kontext.

Eftersom Physical Literacy involverar discipliner såsom psykologi, pedagogik, biomekanik, folkhälsa, design och samhällsvetenskap, är det en perfekt grund för forskning och förändring. Genom att förstå och förbättra människors relation till rörelse kan man skapa ett aktivare, hälsosammare samhälle.

Vikten av Physical Literacy

Personer som har en positiv relation till fysisk rörelse tenderar att vara aktiva genom hela livet, vilket ökar hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Physical literacy formas av hur vi tänker, känner och rör oss tillsammans med oss själva, andra och miljön. Därför är det viktigt att skapa positiva rörelseupplevelser som uppfyller våra individuella behov och uppmuntrar oss att vara aktiva.