Maincontent

Därför är fritid och hälsa avgörande för att unga ska klara gymnasiet

Ungefär 25 procent av Sveriges gymnasieelever hoppar av gymnasiet eller går ut med ofullständiga betyg. I en omfattande studie, genomförd inom ramen för Samhällskontraktet, har Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens universitet, undersökt vilken betydelse fritid och hälsa har för ungdomars förmåga att klara av gymnasieskolan. Studien syftar till att identifiera strategier som kan öka antalet elever som fullföljer sin gymnasieutbildning, vilket i sin tur ökar deras chanser till arbete och bidrar till en framtida god hälsa.

Illustration: Sara Karvonen Sheikh


I studien ”Åtgärder för hållbar utbildning och hälsa bland ungdomar (ACTION”) har Katarina Bälter fokuserat på aktörsperspektivet. Hon och hennes forskarkollegor, inklusive Camilla Eriksson, lektor i folkhälsovetenskap, har intervjuat personal som ansvarat för aktiviteter eller arenor där ungdomar befinner sig på fritiden, som till exempel ungdomsgård, kyrka, bibliotek, kulturskola, idrottsklubbar och liknande.

Investering i hälsa och framtid

I intervjuerna lyfte personalen särskilt fram att en meningsfull fritid påverkade ungdomarnas psykiska hälsa i positiv riktning genom sociala relationer och stöd från trygga vuxna.
"Att erbjuda en plats att vara, och speciellt strukturerade aktiviteter, kan därmed betraktas som en investering i ungdomars hälsa och framtidsutsikter", säger Katarina Bälter.

Utöver att lyfta fram vikten av fritid och hälsa för gymnasieelevers framgångar, pekar studien också på behovet av att beakta elevernas olika förutsättningar, inklusive socioekonomisk status och funktionsvariation, för att öka möjligheterna för alla elever att slutföra sin gymnasieutbildning.

ACTION-projektet

ACTION-projektet, som startade 2019, är ett initiativ från Västerås stad, genomfört i nära samarbete med Samhällskontraktet som en del av stadens "Skola först"-satsning. Denna satsning har som mål att alla kommunala organisationer arbetar tillsammans för att säkerställa att fler barn och unga fullföljer sin skolgång med godkända betyg. Detta samarbete understryker vikten av att se till hela barnets välbefinnande, där fritidsaktiviteter inte bara bidrar till nöje och avkoppling, utan också spelar en avgörande roll i att minska risken för arbetslöshet och ohälsa senare i livet.

Läs mer om ACTION-projektet här.