Maincontent

Kunskapsfesten – Eskilstunas vetenskapsfestival!

Datum 2022-09-30 07:30 - 19:00
Plats Campus Mälardalens universitet, Eskilstuna

Kunskapsfesten arrangeras i Eskilstuna för andra året i rad, mellan 29 september och 1 oktober. Det är en fest för alla och har fria entréer. En plats där tankar, idéer, workshops och föredrag samlas och där framför allt barn och unga får möta vetenskap på ett nytt och spännande sätt. Kunskapsfesten syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och skapa tilltro till forskning. Årets tema är "Livet och framtiden". Under forskarfredag är Samhällskontraktet med och arrangerar flera programpunkter.

Kunskapsfesten är en mötesplats för att lära, upptäcka och ha kul tillsammans. Det blir fartfyllda dagar fulla med spännande vetenskap och prova-på för alla åldrar.

Se alla programpunkter och anmäl dig här: https://visiteskilstuna.se/besokswebbar/kunskapsfesten Länk till annan webbplats.

Ett axplock ur programmet

Vad är det som gör ett universitet? kl 12.00 - 13.00

Är det byggnaderna, personerna i dem eller kanske är det mer ett reflekterande samtal som kan ske oberoende av plats? Vilken roll spelar universitet i samhället? Och hur kommunicerar man forskning på bästa sätt, så att forskningen faktiskt får göra skillnad och får en naturlig plats i människors medvetande?
Medverkande: Jonas Stier, professor i socialt arbete, Mälardalens universitet, Sara Arvidson, tillträdande kommunikationschef vid Mälardalens universitet och tidigare journalist på SVT, Anna Maria Fleetwood, Vetenskapsrådet och Magnus Hoppe, forskare inom innovation och omvärldsanalys och prodekan för ekonomikollegiet vid Mälardalens universitet. Modereras av Emma Mossberg, processledare Samhällskontraktet.

https://kunskapsfesten.se/besokswebbar/kunskapsfesten/specialsidor/evenemang?id=5.6c3277be1817ff0edce440a6 Länk till annan webbplats.

Skapa staden där vi mår bra kl 13.00 - 14.45

En kreativ workshop där vi tillsammans utforskar och tar fram idéer för att skapa ett samhälle där vi trivs, mår bra, utvecklas och känner oss inkluderade. Du får även möjlighet att lyssna på vad forskningen säger om vad som är viktigt för dig som individ samt samhället i stort. Här fokuserar vi på de platser som just du tycker är viktiga. Tillsammans tar vi reda på vilka de platserna är och hur vi kan förändra dem. Här får vi tänka fritt och komma med våra bästa och galnaste idéer. 
Programpunkten arrangeras av Samhällskontraktet.

Läs mer och anmäl dig här: https://visiteskilstuna.se/besokswebbar/kunskapsfesten/specialsidor/evenemang?id=5.7e31eba718276b26742b0cb5 Länk till annan webbplats.

Vilken typ av kunskap behöver våra unga utveckla för att kunna driva omställningen till ett hållbart samhälle? kl. 15.00 - 16.00

De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel visar att klimatförändringarna intensifieras de kommande 20 åren. För att klara den omställning som behövs behöver vi samverka på såväl lokal som nationell och global nivå. Enda sättet att komma åt problem som inte är kopplade till en särskild och avgränsad organisatorisk uppgift är att gå samman med övriga berörda. Och när det gäller stora, svåra och dessutom komplexa och svårgripbara problem, som hållbarhet och klimatförändringar, så kan ingen ta sig an denna uppgift ensam. Vad som händer när man samverkar är att man inte bara får tillgång till nya eller ytterligare resurser, utan att man också man får tillgång till nya perspektiv och tankar.

Medverkande: I denna kreativa workshop diskuterar Magnus Hoppe¸ forskare inom innovation, omvärldsanalys och entreprenörskap, Andrea Hvistendahl, samhällsnära konstnär och universitetslärare inom Rumslig gestaltning och Informationsdesign, Kamran Namdar, universitetslektor i pedagogik och Aija Voitkane, universitetslektor i företagsekonomi, alla från Mälardalens universitet, dessa spännande frågor tillsammans med publiken. Samtalet modereras av Johannes Wretljung Persson, processledare forskning och utbildning.

Läs mer och anmäl dig.

https://kunskapsfesten.se/besokswebbar/kunskapsfesten/specialsidor/evenemang?id=5.6c3277be1817ff0edce44684 Länk till annan webbplats.


Se alla programpunkter och anmäl dig här: https://visiteskilstuna.se/besokswebbar/kunskapsfesten Länk till annan webbplats.

Kunskaps­festen är Eskilstunas vetenskaps­festival och arrangeras för andra året i rad.