Maincontent

Nyheter

 • Ungdomar involveras i syfte att bidra till meningsfull fritid

  Projekt ACTION undersöker vilken betydelse meningsfull fritid och god hälsa har för att klara gymnasieskolan. Under hösten utförs en medborgarforskningsstudie där gymnasieungdomar involveras.
 • Nu labbar vi
  kring våra fokusområden

  I Samhällsforum sätter vi igång med två utforskande förlabbar inom Samhällskontraktets fokusområden Skolresultat och Nära vård inklusive välfärdsteknik. Teman som vi kommer utforska är Skolnärvaro och Välmående och självständiga äldre.
 • Agenda 2030-samordnaren:
  Omställningen till ett hållbart samhälle

  Gabriel Wickström är nationell samordnare för Agenda 2030. Hans jobb går ut på att snabba på omställningen till ett hållbart samhälle. Ta del av hans tankar om vad vi behöver göra för att uppnå ett hållbart samhälle.
 • Se alla Inkludera Fredag igen

  Under ett antal fredagar i under våren/sommaren hålls Inkludera Fredag kl 8:15 – 9:00. Det är ett öppet forum och innehållet baseras dels på intervjuer med tankeledare inom relevanta områden och på delaktighet. Här kan du se tidigare program och anmäla dig till kommande Inkludera Fredag.
 • Se Inkludera Mera - Tillsammans för barn och unga igen

  Årets första Inkludera Mera lyfte många olika perspektiv
  på Samhällskontraktets fokusområde: skolresultat.
  Med bla Kristina Bähr, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, Katarina Bälter professor folkhälsa, Elin Spector trainee manager ABB, ungdomar och många andra kunniga personer som gemensamt
  arbetar för barns bästa. Nu kan du se programmet igen.

 • Se webbinarium Fik@rummet

  Petra Heideken Wågert, docent i fysioterapi vid Mälardalens högskola, berättar om projektet Fik@rummet som utvecklar och testar välfärdsteknik som ska minska äldres sociala isolering och upplevda ensamhet. Webbinariet sändes 3 november 2020 men går att se i efterhand här.
 • Digitalt fikarum får 1 miljon i Vinnovastöd

  Samhällskontraktet finansierade projektet Fik@rummet, digitalt fikarum för minskad ensamhet hos äldre, har fått stöd från Vinnova. Det innebär en fortsatt utveckling av fler funktioner och lansering till alla Sveriges kommuner.
 • Se alla Inkludera Mera 2020 program igen

  Ta del av hela programserien Inkludera Mera 2020 som i år tog ett brett grepp kring barn och ungas livsvillkor, hälsa och skolresultat och sändes i form av ett antal TV-program med gäster i studion och förinspelade reportage.
 • Rädsla och dålig belysning hindrar unga från att röra på sig

  Oro för den personliga säkerheten, bristfällig belysning och dåligt underhållna gång- och cykelbanor hindrar ungdomars fysiska aktivitet i områden med låg socioekonomisk status. Det visar ett Samhällskontraktet-projekt som genomförts i Västerås.
 • Föreläsning om forskning och evidens

  Forskning och evidens kring hjälpmedel har idag en stor betydelse vid införande av nya produkter eller för beslut om att lyfta ur produkter ur sortiment. På Hjälpmedelscentrum i Västerås anordnades en utbildningsdag i november 2020 med fokus på forskning och evidens som ett första steg i att öka kompetensen och förståelsen kring forskning och evidens hos medarbetarna.
 • Lärarassistenten - en ny art i skolans ekosystem

  MKL arrangerar rådslag som en mötesplats kring frågor om kompetensförsörjning av personal till förskola och skola. Det tredje rådslaget i ordningen skedde online den 25 september med temat lärarassistenter och andra yrkesgrupper i skolan. Per Lindqvist, gästprofessor vid UKK berättade om sin forskning om lärares arbete och avlastande funktioner i skolan.
 • Jämlik hälsa viktigt i coronatider

  När Inkludera Mera sände sitt första av tre planerade avsnitt låg fullt fokus på hur coronakrisen påverkar barn och unga. Både positiva och negativa sidor av krisen diskuterades i det timmeslånga programmet där sakkunniga, forskare och ungdomar kom till tals.
 • Följande projekt stöds med Samverkanscheckar

  Samhällskontraktet utlyser årligen medel för att uppmuntra och stimulera till samverkan inom området hälsa och välfärd. Utlysningen ger möjlighet för minst tre projekt att få samverkans- och utvecklingsbidrag, så kallade Samverkanscheckar värda 50 000 – 100 000 kronor, en check per projekt. Nu har hela 5 projekt beviljats medel.