Maincontent

Samhällssamtal: Hur möter vi bäst personer med kognitiva begränsningar?

Vad är Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA), hur kan vi använda det i praktiken och gör det någon skillnad?

Lyssna till utvecklarna Sylvia Olsson, MDH, och Carl-Mikael Feldt, Eskilstuna kommun, som berättar om PFA utifrån forskning och praktik.

PFA är välbeprövat och utvecklat av medarbetare på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun i samarbete med Mälardalens högskola under drygt 10 års tid. PFA innebär att utgå från varje persons färdigheter och svårigheter, för att skapa förutsättningar till en tillvaro där personens färdigheter används och svårigheter kompenseras.

Detta sker genom att personalen stödjer personen som har kognitiva begränsningar genom att lyfta fram dennes färdigheter och kompensera för svårigheter. Detta görs genom fördjupad kunskap om kognition, ökad förståelse för vad kognitiva begränsningar innebär, anknytning till den salutogena hälsoteorin och anpassningar i vardagen.

PFA kan användas i verksamheter som ger stöd, service och omsorg. Målgruppen för PFA är personer som har, eller du som arbetar med personer som har, något av följande:

  • intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
  • autismspektrum
  • demenssjukdomar
  • diagnoser som innebär stöd och omsorg från socialpsykiatriskt verksamhet

Talare

Sylvia Olsson är doktor i socialt arbete på Mälardalens högskola, med ett huvudfokus på funktionsnedsättningar. Sylvia är intresserad av att öka förståelsen för utsatta grupper men även att bidra med ökad inkludering. Sylvia har en lång erfarenhet som lärare på MDH där hon varit i 18 år och utbildar idag socionomer inom socialt arbete.

Anders Lindström Utvecklare i Eskilstuna Kommun, medförfattare till boken Pedagogiskt Förhållnings- och arbetssätt, Föreläser, utbildar och handleder personal som möter personer med kognitiva svårigheter. Han arbetar även externt med att utbilda andra kommuner och för att sprida PFA.

Så tyckte publiken

Enkätsvar
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa


Se programmet igen här (30 minuter)