Maincontent

Hur skapar vi hälsa istället för ohälsa

Att arbeta förbyggande med hälsa är ett av grundfundamenten i ett hållbart samhälle. Ett samhälle där det finns möjlighet för alla att uppleva hälsa, livskvalitet och mening. I expertsamtalet om det hälsofrämjande samhället deltog Anna Nergårdh som tidigare lett den statliga utredningen om nära vård , Johan Lindström vård och omsorgschef Eskilstuna kommun, Anna Ormegard divisionschef Primärvård Region Sörmland och Niklas Huss innovations- och transformationscoach.

Vad är Nära vård och vad innebär det för invånaren?

En moderns hälso- och sjukvård behöver utgå från individen. Det man kallar personcentrering. Om man lever med en långvarig sjukdom eller ett kroniskt tillstånd då är det inte bara de här korta stunderna som man träffar hälso- och sjukvården som ska fungera utan det är ju hela livet som måste fungera. Och då måste hälso- och sjukvården finnas där, omsorgen finnas där, men det måste förstås samspela med allt annat runt omkring. För det är ju hela livet som ska funka. Det handlar om hur samhället ska erbjuda hälso-, sjukvård och omsorg på ett sätt så det fungerar för människor. Att man inte faller mellan stolar och att det hänger ihop på ett bra sätt. Det är Nära Vård säger Anna Nergårdh läkare och fd särskilda utredare för God och Nära Vård.

En starkt primärvård är bästa sättet att uppnå jämlik hälsa

Anna Nergårdh fortsätter med att prata om hur viktigt det är med en stark primärvård i ett land. Det betyder inte att vi inte behöver akutvård, det kommer alltid ha sin roll, men det är så att det finns goda evidens för att det bästa sättet at åstadkomma en jämlik hälsa i befolkningen det är en stark primärvård. Det är för att primärvård är den hälso- och sjukvård hos regioner och kommuner som kan verka nära människor och känna befolkningen. Och känna att det här är hälsoutmaningar i våran lilla ruta av samhället och också anpassa insatserna efter det. Man behöver känna individen och veta vilka förebyggande insatser är viktiga för den här personen. Människors kunskap om sin egen hälsa och vad man själv kan göra själv för att må bättre måste öka. WHO brukar säga att framtidens hälso- och sjukvårdsutmaningar kan inte hälsosektorn lösa själv utan det är hela samhällsbygget.

Människors kunskap om sin egen hälsa måste öka

En fråga som både Anna Nergårdh och Niklas Huss lyfter är kunskap. En viktig del av det är människors kunskap om sin egen hälsa och vad man själv kan göra för att må bra, men också om hur hälso- och sjukvårdssystemet fungerar och vart det är tänkt att man ska vända sig. Vi behöver också vara tydliga med vad vi kan erbjuda i framtiden. Vi kommer inte kunna erbjuda det vi gör idag. Och då är det viktigt att vi jobbar för att vi har en så hälsosam befolkning som möjligt som kan och vet vad de själva kan göra för att främja deras hälsa.

Vi kan inte ha kvar de här strukturerna

Johan Lindström, Förvaltningschef för Vård och omsorgsförvaltningen Eskilstuna kommun, lyfter att trycket på förändringar är starkt. Vi har gruppen äldre äldre som ökar väldigt fort och så klart är en grupp som behöver väldigt mycket av våra gemensamma insatser. Vi är i en situation där vi inte kan lämna det här i 10 år till utan vi behöver kunna lösa det här uppdraget på ett nytt sätt och gå från reaktiva insatser till proaktiva insatser.

Vi gör ganska mycket vård som vi inte behöver

Anna Ormegard, divisionschef Primärvård, Region Sörmland, konstaterar att regionen gör ganska mycket vård som de nog inte skulle behöva göra med människor som klarar sig egentligen väldigt bra själva. Vi skulle kunna bygga ut digitaliseringen, jobba mer med egenvård och egen information och människor skulle kunna sköta sitt blodtryck själva.

Utmaningar som Anna Ormegard nämner när det gäller hälsofrämjande arbetet är att det är otroligt svårt att prioritera det. Vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att vi ska prioritera de som är mest sjuka först. Sen är det en utmaning att tänka så brett när det gäller proaktivt och förebyggande.

Vi behöver samordna oss bättre

Anna Ormegars säger att det som slagit henne när det gäller det förebyggande arbetet är inte bara det att det inte alltid prioriteras resursmässigt utan det är ett område där det pågår väldigt många olika initiativ. Och de är inte särskilt smart samordnade. Vi skulle exempelvis kunna jobba bättre kring psykisk ohälsa och titta på Vad ska vårdcentralen göra? Vad ska kommunen göra? Vad ska civilsamhället göra? Vad kan anhöriga göra? Och inte minst, vad kan skolan göra för att vi ska uppnå en bättre hälsa?

Johan Lindström håller med om att vi har mycket att vinna på att samordna oss bättre och på riktigt våga satsa på proaktiva insatser. Kan vi t ex förebygga behovet av särskilt boende så vet vi att det stärker individens självständighet och det är en helt annan kostnad att ge det här stödet i hemmet där individen allt som oftast vill befinna sig. Vi behöver tänka om tillsammans. Hur skulle vi bygga om systemet från början idag? Samhällskontraktet är en perfekt arena för att lyfta ut, experimentera och testa hur vi skulle kunna göra det här istället.

Se hela programmet längre ner på denna sida.

Jimmy Jansson

Jimmy Jansson

Jimmy Jansson

Jimmy Jansson har uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Han är vår invigningstalare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I expertsamtalet ingick:

Anna Nergårdh

Anna Nergårdh

Anna Nergårdh

Läkare och fd särskilda utredare för God och Nära Vård. Nära Vård är inte en ny organisationsform utan handlar om arbetssätt där olika aktörer samverkar för människans bästa. Där vården blir mer nära och tillgänglig med människans behov i centrum. Anna framhåller vikten av att bygga långsiktig infrastruktur för samverkan och att det måste finnas koppling från styr- och ledningssystemen in i samverkan för att det ska fungera och ge resultat.

Johan Lindström

Johan Lindström

Johan Lindström

Förvaltningschef för Vård och omsorgsförvaltningen, Eskilstuna kommun. Johan har god överblick på den demografiska utmaningen med en större andel äldre äldre samtidigt som det råder brist i arbetskraft. Han ser även många av de positiva förutsättningar och konsekvenser som omställning till en Nära Vård innebär både för invånaren och för välfärden i stort. Konsekvenser där människor ges förutsättningar att i större utsträckning leva ett välmående och självständigt liv, men det ställer också krav på ett system som agerar mer proaktivt.

 

Anna Ormegard

Anna Ormegard

Anna Ormegard, divisionschef Primärvård, Region Sörmland. Anna är ansvarig för de regiondrivna (inte de privata) vårdcentralerna i Sörmland. Det är 19 stycken vårdcentraler, ca 1000 anställda, belägna i alla kommuner i Sörmland, förutom i Vingåker, där det bara finns en privat vårdcentral. Anna är läkare och har jobbat 30 år i Region Sörmland, började som AT-läkare på Kullbergska 1991.


 

 

 

 

 

 

Niklas Huss

Niklas Huss

Niklas Huss

Innovationskonsult, fd innovationschef Länsförsäkring och grundare av Mind Shift Sverige och en stark röst i Sverige idag för att ställa om till ett samhälle som främjar hållbart välbefinnande. Niklas menar att det kommer att vara helt avgörande att vi bygger arenor i syfte att verka tillsammans över gränser för skapa tillit och engagemang samt forma det friutrymme som krävs för att verka tillsammans på helt nya sätt om vi ska få till en verklig förändring.

 

 

Emma Mossberg

Emma Mossberg samtalsleder panelen

Vedad Begovic

Vedad Begovic är vår moderator









 

Det här får du se

  • Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande inviger Framtidsarenan
  • Expertsamtal om hälsofrämjande samhället. Vilka utmaningar står vi inför? Med Anna Nergårdh som tidigare lett den statliga utredningen om nära vård , Johan Lindström vård och omsorgschef Eskilstuna kommun, Anna Ormegard divisionschef Primärvård Region Sörmland och Niklas Huss innovations- och transformationscoach.

Moderator: Vedad Begovic
Samtalsledare panelen: Emma Mossberg

Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa

 

Så tyckte publiken

Se programmet här

Invigning (18 minuter)

Med moderator Vedad Begovic och Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, som invigningstalare.


Panelsamtal om Livslång hälsa och välbefinnande
(1 timme 15 minuter)

Johan Lindström, förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun.
Anna Nergård, läkare och fd särskild utredare för God och Nära vård
Niklas Huss, innovationsstrateg
Anna Ormegard, divisionschef Primärvård, Region Sörmland
Panelsamtalet leddes av Emma Mossberg, processledare för Samhällskontraktet