Maincontent

Framtidens omsorger är en gemensam sak

I denna seminarium utforskade vi möjligheter för samverkan och volontärskap i omsorgen om äldre. I Sverige ökar den åldrande befolkningen. Många äldre är också friskare än tidigare men fortfarande i behov av stöd och stimulans. En tvärkompetent grupp från Framtidslabbet delade med sig av sina idéer för framtidens omsorger. Flertalet PopUp-föreläsningar bjöd publiken på inspiration och kunskap.

Se samtliga programpunkter från Framtidsarenan här.

I Sverige ökar den åldrande befolkningen. Många äldre är också friskare än tidigare men fortfarande i behov av stöd och stimulans. Framtidens omsorg kommer att behöva ges på fler sätt, i samverkan med fler aktörer och med ett större engagemang från volontärer. Det här labbet var en framtidsverkstad som skulle ge Eskilstuna kommun material för hur det kan göras enkelt och meningsfullt för civilsamhällesaktörer att arbeta i volontärskap i samarbete med omsorgs-professioner. I Labbet utbytte vi erfarenheter och utvecklade idéer för hur volontärskap och samverkan i omsorg om äldre kan se ut och underlättas.

Det här seminariet leddes av Pernilla Glaser, författare, utbildare och förändringsledare med omfattande erfarenhet av samverkans-processer bland annat som metodutvecklare på Rise och coach för Förnyelselabbet/SVID.

PopUp föreläsare

  • Maria Andersson, utredare VOF, Eskilstuna kommun
  • Els-Marie Anbäcken, Universitetslektor i socialt arbete, MDH
  • Staffan Braw, Företagsvolontärerna
  • Andrea Hvistendahl, konstnär och universitetsadjunkt inom rumslig gestaltning, informationsdesign, MDH
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa

 

Så tyckte publiken

enkätsvar Framtidens omsorgen är en gemensam sak


Se programmet här (57 minuter)