Hålla en demokratisk vardagspraktik
Det finns ingen evidens för att barn och unga har mindre samhällsengagemang idag, däremot syns en tydlig minskning i tillit, känsla av sammanhang och möjlighet till påverkan hos dagens barn och unga jämfört med tidigare generationer. I initiativet "Hålla en demokratisk vardagspraktik" undersöker vi vuxnas roll och möjlighet till att skapa positiv påverkan på demokratin genom sin vardagspraktik. Men vad är det att hålla en demokratisk vardagspraktik? Vad gör den för barnet och den unge och vad efterfrågar det av kommunens verksamheter, ledning och styrning samt av samarbeten inom och mellan andra organisationer? Vilka spänningar finns kopplat till detta och hur håller vi i en gemensam förändring? Detta utgör frågeställningar som initiativet avser utforska.

Aktivera samhällsengagemang
Detta initiativ kommer med omsorg att beröra och berätta om hur synen på barn, synen på invånare och även synen på tjänstepersoner kan utvecklas för att bana vägar för att aktivera 20-talets barns och ungas samhällsengagemang och egna utforskande av demokratin. Kärnar i initiativet bygger på ett reflexivt och systemiskt tänkande för att skapa förståelse kring vad det innebär att lyssna och bemöta barn på sätt som ökar egenmakt och känsla av sammanhang hos dem. Genom att utmana våra tankar, handlingar och de sociala strukturer vi är en del av kan våra tankemönster formas på en mikronivå. Därför bygger initiativet på att försätta grupper i system av aktivt och medvetet mikrohandlande för att utveckla, få syn på och hålla den demokratisk vardagspraktiken.
Samspel mellan barnet och den vuxna
"Att hålla en demokratisk vardagspraktik" utgår i huvudsak ifrån tre olika fokus på samspelet mellan barn/unga och vuxna – Relation mellan barnet och den vuxne i en verksamhet, relation mellan barnet och den vuxne i community och relationen mellan barnet och den vuxne i styrning/ledning. Lärstrukturen bygger på att arbetsgrupper som jobbar med barn och unga undersöker dels tidigare erfarenheter av och dels skapar nya erfarenheter av att involvera barn och unga i verksamheten. Vilka tankemönster bär vi och vilka konsekvenser ser vi att det ger i våra kontexter? Initiativet skapar sedan lärande mellan de olika kontextnivåerna, vilket ämnar möjliggöra för ett holistisk grepp kring att hålla en demokratisk vardagspraktik.
Medvetna handlingar
Detta initativ är en fortsättning på initativet ‘Demokratisk Infrastruktur - för och med barn och unga’ som utforskade hur institutioner och aktörer kan utvecklas för att stötta de system som krävs för att göra ungdomar mer delaktiga i samhället. Vi går nu från ”infrastruktur” till ”praktiken av infrastruktur” (som i engelsekans infrastructuring) för att undersöka hur medvetna handlingar, relationer och nätverk kan byggas och påverka inom ett system.
Samhällsmål
Alla barn och unga ges förutsättningar och tar sin rätt att medskapa sina sammanhang.
- Kontext: Västerås
- Parter: Västerås stad, MDU, Länsbildningsförbundet Västmanland