Maincontent

Från levnadsberättelse till meningsfull vardag: Nya metoder i äldrevården

Det är med glädje vi kan berätta om ett banbrytande initiativ från ett engagerat team bestående av verksamhetsledare, undersköterskor och forskare. De har utvecklat en ny metod för att skapa en mer meningsfull vardag för de äldre brukarna.

Teamet, som består av medarbetare från Eskilstuna kommun och forskare från MDU, har nyligen avslutat sin tredje och sista labbträff. Deras gemensamma mål är att bidra till att äldre personer förblir friska, glada och kan bo kvar i sina egna hem längre.

Genom att arbeta tillsammans har teamet förfinat konceptet "levnadsberättelse", som fångar viktiga aspekter av en persons liv. De har integrerat forskningsresultat och den evidensbaserade metoden "Five Ways to Wellbeing" för att skapa en ny modell och förbättra äldres livskvalitet. Nu står de redo att testa denna metod tillsammans med sina brukare.

Men arbetet slutar inte där. Teamet har även utvecklat en strategi för att sprida metoden, först på den egna enheten men på sikt även till fler hemtjänstenheter. En del av denna strategi innebär att stärka samarbetet mellan hemtjänsten och civilsamhällets aktörer, för att erbjuda äldre en mer diversifierad och engagerande vardag.

Det kan handla om allt från att inleda samarbetsprogram med lokala organisationer till att utnyttja resurserna i det lokala samhället, för att skapa mer interaktiva och meningsfulla upplevelser för de äldre. Genom att koppla ihop civilsamhället med hemtjänsten kan vi bidra till att skapa starkare och mer sammanhållna samhällen, där alla kan bidra till varandras välbefinnande.

Denna insats är en del av en större ansträngning att utveckla effektiva, forskningsbaserade metoder för att stödja hälsa och välbefinnande hos äldre. Genom att fokusera på vad som gör livet meningsfullt och glädjefyllt för äldre personer hoppas teamet att deras arbete kommer att leda till hållbara och positiva förändringar inom hemtjänsten.

Som ett ytterligare steg i detta arbete, kommer det hälsofrämjande teamet från hemtjänsten att delta i en utbildning i Motiverande samtal (MI) under hösten. Denna utbildning kommer att ge dem fler verktyg för att stödja och stärka äldres engagemang i deras egna liv. Vi ser med spänning fram emot att se resultaten av dessa initiativ och fortsatt strävan att göra varje dag meningsfull för de äldre brukarna.