Tillsammans får vi saker att hända
Samhällskontraktet är ett partnerskap mellan MDU, Västerås stad och Eskilstuna kommun där vi utforskar och adresserar komplexa samhällsutmaningar tillsammans med andra samhällsaktörer.
Vi utgår från vår vision
Allt vi gör inom nya Samhällskontraktet utgår från vår vision och mission.
Vår vision är målet vi strävar mot och fungerar som vår kompass: ”Ett tryggt och hållbart samhälle präglat av tillit där du som invånare känner dig inkluderad och ges förutsättningar att uppnå din fulla potential genom hela livet.”
Vår mission beskriver hur vi arbetar för att uppnå visionen: ”Tillsammans lösa komplexa samhällsutmaningar, skapa lärande, sprida kunskap och insikter genom målmedveten och innovativ samproduktion mellan Samhällskontraktets parter, invånare, civilsamhälle och näringsliv.”
Vi arbetar utifrån kommunernas och universitetets måldokument och Agenda 2030 för att säkerställa att vårt arbete ligger i linje med globala hållbarhetsmål.
Det här fokuserar vi på
Samhällskontraktet har fokus på två områden: Alla barn och unga lyckas och Välmående och självständiga äldre. Dessa bryter vi ner i utmaningar som vi tillsammans utforskar och hittar nya lösningar på.
När det gäller ambitionen att 'alla barn och unga lyckas' så handlar det om att alltför många barn och unga upplever ohälsa, brist på trygghet och klarar inte av skolan. Att ta sig an dessa utmaningar kräver ett förhållningssätt där helheten och relationerna mellan olika faktorer står i fokus. Det handlar inte bara om hur skolorna jobbar, utan om att skapa ett samhälle där alla unga kan medskapa sina sammanhang, känna nutidstro och framtidstro och utveckla meningsfullhet i sitt lärande och utvecklande på fritiden och i skolan.
När det gäller 'välmående och självständiga äldre' ska vi bidra till att äldre invånare upplever ökad hälsa, aktivitet, delaktighet, självständighet samt trygghet i sina liv. Det gör vi genom att arbeta med frågor som rör egenvård, hälsofrämjande insatser och psykisk hälsa.
Så arbetar vi
Samhällskontraktet arbetar utifrån ett systemtänkande och systemteori där allt ses som sammanhängande. För att hantera komplexa samhällsutmaningar som ’Alla barn och unga lyckas’ har Samhällskontraktet valt ett missionsorienterat angreppssätt. Detta innebär att olika aktörer samlas kring gemensamma riktningar, så kallade missioner, vilka i Samhällskontraktets kontext översätts till samhällsmål.
Så arbetar vi med samhällsmål (missions)
Processen för att ta fram samhällsmål sker när nya fokusområden etableras eller vid strategiska behov. Syftet är att samla flera olika aktörer i gemensamma riktningar som pekar mot en övergripande "nordstjärna. Kriterier för samhällsmål inkluderar att de ska vara ambitiösa, realistiska, multi-aktör, flerdimensionella, målinriktade, begripliga, långsiktiga och angelägna.
Så arbetar vi med en portfölj av initiativ
Urval av initiativ baseras på hur de förväntas bidra till samhällsmålen. Initiativen väljs ut och utformas med syfte att ta en kontext närmre de definierade samhällsmålen. Det handlar om att identifiera och prioritera insatser som tillsammans har bäst potential att bidra till förändring inom fokusområdet. Urvalsprocessen involverar bland annat insikter från tidigare initiativ, systemanalyser och samarbete mellan Samhällskontraktets parter Västerås stad, Eskilstuna kommun och Mälardalens Universitet.
Samhällskontraktets styrningsstruktur med Core Teams vars uppdrag är att prioritera initiativ och sedan vara operativa möjliggörare in i samtliga partnerorganisationer är en grundförutsättning för Samhällskontraktets portföljlogik. Dessa team har en viktig roll i att identifiera kopplingar, underlätta lärande och säkerställa strategisk riktning för initiativen. Genom att aktivt arbeta med att synliggöra relationerna mellan initiativen och skapa forum för erfarenhetsutbyte, kan vi ytterligare maximera potentialen i vår portfölj och säkerställa att överlappningar leder till förstärkning snarare än ineffektivitet.
Så jobbar vi i våra initiativ: En praktikbaserad process i samverkan
Inom Samhällskontraktet utgör våra initiativ långsiktiga satsningar som adresserar specifika delutmaningar i syfte att närma oss våra gemensamma samhällsmål. Dessa initiativ är kärnan i vårt arbete med att skapa lokal systemförändring.
Vi bygger kompetens hos individer och förmåga samt kapacitet i systemet genom att integrera utbildning, forskning och praktik i dessa gemensamma projekt. Initiativen drivs inom relevanta kontexter och genererar värdefulla insikter som stödjer utvecklingen av våra portföljer samt de övergripande samhällsmålen och fokusområdena.
Inom Samhällskontraktet drivs varje initiativ genom en unik process som formas av den specifika utmaningen, dess kontext och de rådande förutsättningarna. Centralt i vårt arbetssätt är att vi integrerar forskning, praktik och utbildning i alla skeden.
Processen kan generellt beskrivas som följer:
- Inledningsvis sker en planeringsfas (steg 1-3) där initiativet utformas i nära samverkan med relevanta aktörer.
- Därefter följer en fas (steg 4-6) där den planerade forskningen och det praktiska arbetet genomförs.
- Genom hela processen tillämpar vi ett samskapande arbetssätt, vilket innebär att alla involverade parter bidrar aktivt.
- För varje steg i processen finns en bred palett av metoder och verktyg som kan användas för att nå bästa möjliga resultat.
- Vår praktikbaserade process säkerställer att våra initiativ är väl förankrade i verkligheten och bygger på en stark grund av både forskning och praktisk erfarenhet.

Verksamhetsberättelse
Pdf, 8.6 MB.
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2024
Pdf, 2.7 MB.
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2023.
Pdf, 985.2 kB.
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2022.
Pdf, 1.1 MB.
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2021
Pdf, 7.3 MB. .
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2020.
Pdf, 1.1 MB.
- Här kan du ta del av vår verksamhetsberättelse för 2019.
Pdf, 8.6 MB.
Samhällskontraktets styrelse
Samhällskontraktet leds av en styrelse med sex ledamöter. Ordförande för styrelsen är Helene Öhrlind, Stadsdirektör, Västerås stad.
Core Team
Utifrån styrelsens prioriterade områden väljer Core Team ut vilka mål och delmål i Agenda 2030 som ska hanteras av Samhällskontraktet.
Alla våra initiativ
Samhällskontraktet har funnits sedan 2009. Med andra ord har vi lång erfarenhet av att hitta nya lösningar på komplexa problem. Här hittar du de projekt vi genomfört, de som pågår och de vi snart kommer att se resultatet av.
Samhällskontraktets uppkomst
Den 9 februari 2009 tecknades ett unikt avtal. Då enades Eskilstuna kommun, Västerås stad och MDH att tillsammans arbeta med forskning och utveckling. År 2014 gick Region Västmanland och Landstinget Sörmland in i Samhällskontraktet. Allt för regionens bästa.