Maincontent

Hur ser framtidens offentliga platser ut som främjar välbefinnande och interaktion?

Det övergripande målet för Sveriges folkhälsopolitik är att de påverkbara skillnaderna i hälsa ska vara borta inom en generation. Samtidigt nås vi ständigt av rapporter om att vi mår sämre, både
mentalt och fysiskt. Vad kan vi göra för att vända trenden, och vilken roll har platsens betydelse för vårt välbefinnande? Detta behandlades i en föreläsning och en kreativ workshop.

Utvecklad rörelseförståelse är viktig hela livet

Johannes Hedlund är strateg på Region Sörmland och driver bland annat projektet FASIS (Fysisk aktivitet i samhällsplanering i Sörmland). Han pratar en halvtimme om hur samhällsutvecklingen har sett ut över tid, både globalt och nationellt hos oss. Att vi har blivit ett bilburet folkslag och vilka konsekvenser får det? Att barns rörelsefrihet det vill säga den sfär de är trygga att röra sig i och som föräldrarna är trygga att släppa iväg sina barn har minskat med 97% över 100 år. Vilka konsekvenser får det för vårt välmående?

Han pratar också om fysical litteracy eller rörelseförståelse som är ett förhållningssätt som innehåller väldigt många olika forskningsområden. Det handlar om hur vi skapar förutsättningar för människor att utveckla motivation, självförtroende och fysisk kompetens. Detta leder till en vilja, kunskap och förståelse att vara fysiskt aktiv – hela livet.

Modellen som kan skapa förutsättningar för välbefinnande

Fredrik Lindencrona är ansvarig för strategisk innovation och internationellt samarbete inom Uppdrag Psykisk Hälsa vid Sveriges Kommuner och Regioner. Han berättar mer om modellen Fiwe Ways to wellbeing och hur den kan skapa förutsättningar för människors välbefinnande.

Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa
Niklas Huss citat 50% av sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa


Se Johannes Hedlunds och Fredrik Lindencronas föreläsningar här

(37 minuter)



Panelsamtal

En panel med Fredrik Lindencrona (SKR), Johannes Hedlund (Region Sörmland), Helena Tobiasson (MDH), Lise Hellström (Landskapslaget), Niklas Huss (innovationsproffs), Anders Wikström (MDH, var moderator) förde samtalet vidare kring mental hälsa, kopplingar till fysisk hälsa och platsens betydelse.


Se panelsamtalet här (25 minuter)

Open innovation - en kreativ workshop

Hur bygger vi platser för inkluderande och välbefinnande? Vad är viktigt för dig, både utifrån din profession och som individ? Vågar du röra dig i det offentliga rummet? Vad stimulerar dig till rörelse? Hur främjar vi gemenskap och socialt kapital? Vi bjöd in till en kreativ workshop, en Open Innovation, där deltagarna var med och formade framtidens offentliga platser som främjar hållbart välbefinnande. Niklas Huss från Mind Shift ledde oss genom processen. Ta del av resultatet.


Se resultaten från Open innovation här (21 minuter)

Så tyckte publiken

Så tyckte publiken Framtidens offentliga platser