Maincontent

Seniorer i Eskilstuna bjuds in till dialog om måltid

​​​​​​​Andelen äldre av befolkningen växer. Hur vill de kombinera måltider och social samvaro i framtiden? Det ska Samhällskontraktet tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna ta reda på genom dialog med seniorer och övriga samhällsaktörer.

Dialoger pågår

Just nu pågår dialogerna för att hitta hållbara och inkluderande alternativ som kombinerar måltider och social samvaro. Målet är att identifiera vilka behov som finns och testa lösningar kring frågeställningen: Vad behövs för att Eskilstunas äldre ska känna sig trygga och självständiga kring måltider?

– Med tanke på Eskilstunas växande äldre befolkning och en tydlig önskan om att bibehålla sin självständighet så länge som möjligt så är behovet av innovativa lösningar stort. Det handlar inte bara om mat, utan om att göra livet bättre för seniorer genom ökad tillgänglighet och nya innovativa lösningar. Ju längre du känner du får bibehålla din självständighet desto starkare koppling till god hälsa och att må bra, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Chans att utforska

Idéer samlas in från olika håll: seniorer, restaurangbranschen och lokala företag. Totalt genomförs 40 dialoger. De mest lovande idéerna ska testas i praktiken. Arbetet är ett initiativ utöver vård- och omsorgsförvaltningens uppdrag.

– Det här är egentligen inte vårt ansvarsområde men vi är måna om att Eskilstunas seniorer har ett gott och självständigt liv och vi vill bidra till att skapa möjligheter för det. Lyckas vi med det, skapar vi även förutsättning för att våra medarbetare i äldreomsorgen att fokusera på de invånare som behöver vård och omvårdnad mest. För att lyckas behöver vi hjälp från både näringsliv, civilsamhälle och andra aktörer, säger Fridha Söderqvist.

I dialogerna får seniorer chansen att utforska olika sätt kring måltider och möten som kan förbättra deras liv. Restaurangägare och företagare får en chans att bättre förstå och planera för en växande äldre befolkning i Eskilstuna. Förhoppningen är att några konkreta idéer kan presenteras under våren.

Arbetet genomförs i samarbete med Samhällskontraktet Mälardalens universitet. Resultatet från dialogerna går att följa på den här webbplatsen Länk till annan webbplats..